Japans minimalisme meets Scandinavisch design Een Scandinavisch interieur met Japanse invloeden

Je houdt van een rustig, sober en minimalistisch interieur. En van een interieur dat comfortabel en behaaglijk aanvoelt. Je houdt van Scandinavisch design, maar inmiddels heb je in de woonbladen en op Pinterest alles wel gezien. Je wilt graag iets nieuws zien. Iets fris.

Heb je al kennisgemaakt met het Japans minimalisme en Japanse invloeden in het interieur? Nee? Mooi! Laat je inspireren en ontdek hoe goed Scandinavische interieurs samengaan met Japans design.

Japan meets Scandinavië

Je zou het in eerste instantie misschien niet zeggen, maar Japans en Scandinavisch design hebben veel gemeen. Hoewel de afstand tussen beide werelddelen letterlijk enorm is, wordt de wereld op zichzelf steeds kleiner. Het is dan ook geen wonder dat Scandinavische designers zich laten inspireren door Japanse interieurs en hun eeuwenoude vakmanschap. En vice versa natuurlijk!

Als je kijkt naar de meubels, dan zijn die vaak rank en luchtig. En je ziet veel ‘lage’ meubels. Bijvoorbeeld stoelen met een lage rugleuning en lage salontafels.

Vind je het lastig om je nieuwe woning in te richten?

Investeer in wooncomfort en schakel tijdig onze hulp in.

Bekijk onze werkwijze

In beide interieurstijlen zie je veel natuurlijke materialen terugkomen, zoals wol, katoen, jute, hout en steen. In Japanse interieurs wordt vaak bamboe en papier (denk aan kamerschermen met rijstpapier) gebruikt. Dat combineert prachtig met de sobere en serene Scandinavische stijl.

Als er één spreekwoord van toepassing is, dan is dat: “Opgeruimd staat netjes”. Aanhangers van Japanse en Scandinavische inrichting houden niet van (veel) poespas. Een Japans interieur is minimalistisch, maar functioneel ingericht. De kleuren zijn gedempt en ingetogen. Hierdoor ogen Japanse interieurs uitgebalanceerd en rustig. Essentieel voor wie wil ontsnappen aan de hectiek van alle dag.

Een ander belangrijk kenmerk van Japans design is de functionaliteit. De meubels en accessoires zijn vaak ambachtelijk gemaakt met oog voor detail. Voorbeeld daarvan zijn kamerschermen en schuifdeuren, waarmee je een ruimte gemakkelijk naar wens kunt indelen. Denk ook aan ‘het perfecte uitzicht’: Japanse ontwerpers denken goed na over de locatie van een raam om te zorgen voor het mooiste uitzicht.

Raambekleding in Japanse stijl

Wie droomt van een op en top Japans interieur kan natuurlijk een tatami (mat van gevlochten materiaal) in de woonkamer leggen. Dat vinden wij wat ver gaan, maar waar we wel heel blij van worden is raambekleding in Japanse stijl. Door rijstpapier te gebruiken wordt het licht prachtig gefilterd en dat zorgt voor een aangenaam sfeer in huis.

Japanse meubels en mooie merken

Japanse design staat bekend om zijn kwaliteit en het tijdloze design. Japanse meubels passen vanwege de tijdloze stijl in vrijwel elk interieur. Omdat ze nooit uit de mode zullen raken, zijn ze bijna altijd een goede investering.

Wil je een Scandinavisch interieur met Japanse invloeden?

Wij hebben meubels van mooie merken in het assortiment.
Je bent - op afspraak - van harte welkom in onze studio om de meubels te bekijken!

Maak een afspraak

Een paar van onze favorieten:

UU Chari van Miyazaki Chair Factory

Side table Splinter van Conde House

Tafel Scout van Karimoky Newstandard

Final words of wisdom: de kunst van het weglaten

Japanners beheersen de kunst van het weglaten als geen ander. In een Japans interieur geldt: hoe minder meubelen en accessoires hoe beter. Dat betekent overigens niet dat er geen kunst of accessoires te zien mogen zijn.

Belangrijk om te onthouden is dat los aangeschafte items zo goed als nooit een (passend) geheel vormen. Weersta de verleiding om te gaan woonwinkelen en te kopen wat je mooi vindt. Kijk goed naar je (toekomstige) woning én naar wat je echt nodig hebt om een mooi interieur te creëren. Ga dan pas op zoek naar meubels, vloeren, raamdecoratie en accessoires die perfect passen bij jouw interieur. En groepeer accessoires om er een mooi geheel van te maken. Alleen dan komen unieke items en bijzondere accessoires tot zijn recht in jouw Japans-Scandinavische interieur.

Adrianne van Dijken is interieurvormgever. Samen met haar team ontwerpt ze tijdloze, weldoordachte en stijlvolle interieurs op maat in Scandinavische stijl.

➽ Laat jij een nieuwe woning bouwen? Vraag dan direct het e-book ‘Dé valkuilen bij het inrichten van je nieuwbouwwoning’ aan!

E-book voor wie een nieuwbouwwoning laat bouwen Vijf valkuilen bij het inrichten van je woning (en hoe jij ze vermijdt)

Wil je een interieur waarin je volledig tot rust komt?

Veel mensen die een nieuwbouwwoning laten bouwen beginnen te laat met nadenken over hun interieur. Ze moeten voordat de woning gebouwd is al heel veel beslissingen nemen. Keuzes maken voor het interieur bungelt ergens onderaan de prioriteitenlijst. Dat komt nog wel. Maar van uitstel komt afstel.

Wil jij wel op tijd beginnen? En wil je voorkomen dat je spijt krijgt van keuzes waarop je niet eenvoudig kunt terugkomen? In dit e-book staan de vijf grootste valkuilen op een rij, zodat jij er met een grote boog omheen kunt lopen.

Download het e-book

Met praktische tips voor een interieur met een prettige sfeer, weldoordachte indeling en tijdloze basis.