Het vloerkleed: de must-have voor elk Scandinavisch interieur Hoe kies je het juiste vloerkleed?

Je hebt het internet afgestruind en tal van woonwinkels bezocht, maar het lukt je niet om het perfecte vloerkleed te vinden. Er is zoveel keuze! We geven je graag een aantal praktische tips om het juiste vloerkleed voor je interieur te kiezen.

Een vloerkleed kiezen: zo doe je dat!

Als je op zoek bent naar het perfecte vloerkleed zijn er vijf punten om rekening mee te houden:

1) Poolhoogte

2) Materiaal

3) Formaat

4) Print

5) Kleur

Wil je een hoogpolig of laagpolig vloerkleed?

Veel van onze opdrachtgevers willen graag een hoogpolig vloerkleed, omdat ze geen zin hebben in koude voeten, een zachte speelplek voor de kinderen zoeken of omdat ze een ruimte wat knusser willen maken. Echter, een hoogpolig vloerkleed past niet in elk interieur.

Een hoogpolig vloerkleed geeft een strak interieur een lekker nonchalante uitstraling. Het steekt mooi af bij moderne meubels en zorgt voor een goede balans.

Een laagpolig vloerkleed staat mooier bij een stoffen bank of fauteuil en warme materialen, zoals linnen en wol. Het zorgt voor contrast. Goed om te weten: een laagpolig vloerkleed kan heel zacht aanvoelen als je voor het juiste materiaal kiest.

Een vloerkleed van natuurlijke of synthetische materialen?

Vloerkleden zijn verkrijgbaar in allerlei materialen, zoals wol, katoen, jute en polyester. Elk materiaal heeft z’n eigen kwaliteiten en eigenschappen. We hebben onze favorieten op een rij gezet.

Wollen vloerkleed

Een wollen vloerkleed is aangenaam zacht. Wol is oersterk en kan tegen een stootje. Bovendien heeft wol een isolerende werking en voelt het lekker warm aan je voeten. Hierdoor stijgt de gevoelstemperatuur en kan de thermostaat een graadje lager.

Katoenen vloerkleed

Katoenen vloerkleden zijn wat lichter en luchtiger dan wollen vloerkleden. Omdat katoen makkelijk te verven is, kun je katoenen vloerkleden krijgen in alle kleuren van de regenboog. Wij kiezen vaak voor een rustige basis en gedekte tinten, maar een vloerkleed in een knalkleur kan je interieur soms net dat beetje extra geven.

Juten vloerkleed

Veel vloerkleden zijn gemaakt van jute. Dit natuurlijke materiaal heeft een prachtige bruine of beige kleur en past goed in een Scandinavisch interieur. Jute is ijzersterk, is gemakkelijk te onderhouden en ventileert goed. Een juten vloerkleed voelt wel wat ruw aan.

Synthetisch vloerkleed

Synthetische vloerkleden zijn gemaakt van polyester. Dit materiaal wordt vaak dusdanig bewerkt dat het zacht en comfortabel aanvoelt. Kunststof vloerkleden hebben als voordeel dat ze slijtvast en kleurvast zijn. Bovendien zijn de kleden zeer goed te reinigen.

Tip! Koop geen vloerkleed van een plaatje maar ga het in het echt bekijken en voel er aan! :-)

Welk formaat vloerkleed heb je nodig?

De meest gemaakte fout bij het inrichten van je interieur is kiezen voor een te klein vloerkleed. Welk formaat je nodig hebt, hangt af van de afmetingen van je woonkamer. De stelregel is dat alle voorpootjes van de zitmeubels op het vloerkleed staan. Het vloerkleed houdt zo alle meubels bij elkaar en zorgt voor één geheel.

Tip: zorg ervoor dat alle voorpootjes op het vloerkleed staan

In woonwinkels vind je vloerkleden van maximaal 2 bij 3 meter. Dat is voor veel villa’s, woonboerderijen en schuurwoningen echter te klein. Gelukkig kun je ook vloerkleden op maat bestellen.

Een vloerkleed met print of juist niet?

Een vloerkleed met een print of toch liever een effen vloerkleed? Ook hier gaat het om balans en contrast. Heb je een neutraal interieur dan kan een vloerkleed met een print een ruimte tot leven laten komen. Heb je gekozen voor een fauteuil of bankstel van een grof geweven stof, dan is een effen vloerkleed beter.

Kies het vloerkleed in de juiste kleur

Het perfecte vloerkleed past qua kleur bij de meubels, raambekleding, vloer en de wandafwerking en hoort wat ons betreft thuis in elk interieur. In de interieurs die wij ontwerpen kiezen we vaak voor vergrijsde tinten. Toch kan een vloerkleed in een felle kleur ook veel voor je interieur doen, mits de kleur terugkomt in de rest van het interieur.

Vind je het lastig om je nieuwe woning in te richten?

Investeer in wooncomfort en schakel tijdig onze hulp in.

Bekijk onze werkwijze!

Final words of wisdom:
Veel van onze opdrachtgevers vragen zich af of een vloerkleed wel geschikt is voor een vloer met vloerverwarming. Ons antwoord: ja! Kies wel voor een vloerkleed dat antistatisch is en let goed op de Rc-waarde. De Rc-waarde zegt iets over de warmtedoorlaatbaarheid van een vloerkleed. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter je de warmte van de vloerverwarming door het kleed heen kunt voelen.

Adrianne van Dijken is interieurvormgever. Samen met haar team ontwerpt ze tijdloze, weldoordachte en stijlvolle interieurs op maat in Scandinavische stijl.

➽ Laat jij een nieuwe woning bouwen? Vraag dan direct het e-book ‘Dé valkuilen bij het inrichten van je nieuwbouwwoning’ aan!

Met een paar simpele tips en tricks creëer je een rustgevend interieur Wat je moet doen (en laten) voor rust in je interieur

Af en toe benauwt het je. Het moet anders.

Nieuwe meubels misschien, of zo’n leuk vloerkleed. Of denk je: waren de kinderen maar wat ouder, dan kan die rommelige kinderhoek de deur uit. Anyway, je verlangt naar rust in je interieur.

Met deze simpele do’s and don’ts creëer je een interieur waarin je tot rust komt.

Klaar voor? Komt-ie!

8.jpg
5.jpg