Met een paar simpele tips en tricks creëer je een rustgevend interieur Wat je moet doen (en laten) voor rust in je interieur

Af en toe benauwt het je. Het moet anders.

Nieuwe meubels misschien, of zo’n leuk vloerkleed. Of denk je: waren de kinderen maar wat ouder, dan kan die rommelige kinderhoek de deur uit. Anyway, je verlangt naar rust in je interieur.

Met deze simpele do’s and don’ts creëer je een interieur waarin je tot rust komt.

Klaar voor? Komt-ie!

Begin met ontspullen

De meeste mensen hebben veel te veel spullen. Niet zo gek dus dat er tal van boeken verschijnen over ontspullen, opruimen en declutteren. Blijkbaar hebben we behoefte aan minder.

Maar waarom dan?

Waarschijnlijk is deze behoefte ontstaan door de opmars van het minimalisme, de ‘tiny-house’-movement, de strijd tegen het plastic in de wereld, in combinatie met de enorme opmars van de goedkope-spullenketens als Action, Flying Tiger en de Primark. Dat schrijft Corinne van Duin in de Volkskrant.

In datzelfde artikel zegt Van Duin ook dat Aaf Brandt Corstius het in 2016 al had over een spullenpiek: ‘Als de hele wereld boeken koopt van een Japanse vrouw die propageert dat je bijna al je spullen moet weggooien, dan hebben we wellicht te veel spullen. En dat is dus de spullenpiek.’

Volgens Mari Kondo moeten we ontspullen en rigoureus met de bezem door ’t huis.

Maar goed. We kunnen wel toe met minder spullen, maar we kunnen niet helemaal zonder. Bovendien zijn sommige dingen je ook ontzettend dierbaar. Dus praktisch of niet: weggooien is soms geen optie.

Zorg voor voldoende kastruimte

Zorg voor voldoende kast- en opbergruimte voor de spullen die je wilt bewaren. Opgeruimd staat immers netjes.

Heb je nu niet voldoende kastruimte? Weersta dan de verleiding om een extra kast te kopen. Verschillende kasten in één ruimte oogt rommelig en daarmee bereik je dus niet de rust in het interieur waar je zo naar verlangt.

Investeer liever in één grote kast.

Laat je een nieuwbouwwoning bouwen? Ga dan voor een inbouwkast. Of laat de aannemer twee wandjes plaatsen waartussen je de grote kast plaats. Dat geeft een rustig beeld. Kijk maar:

Wil je graag rust in je interieur?

Investeer in wooncomfort en schakel onze hulp in.

Bekijk onze werkwijze

Ga voor een acceptabel aantal accessoires

Sommige spullen zijn te leuk om te verstoppen in een kast. Wie meer rust in z’n interieur wil, groepeert zorgvuldig geselecteerde accessoires. Ook al staan er meerdere spulletjes, toch lijkt het één eyecatcher door alles bij elkaar te zetten.

Om van losse accessoires een geheel te maken is het belangrijk om kleur, aantal, vorm, grootte en materiaal op elkaar af te stemmen.

Kleur: Ga voor ton sur ton: meerdere tinten van één kleur.

Aantal: Kies een oneven aantal. 3, 5 of 7 is spannender om naar te kijken dan 2, 4, of 6.

Vorm: Met vorm kan je eigenlijk twee kanten op. Zet hoekige accessoires of accessoires met ronde vormen bij elkaar. Of maak juist een mix van allerlei vormen.

Grootte: Varieer met hoogte. Zet hoge, middelhoge en lage accessoires bij elkaar. Zorg er wel voor dat het hoogteverschil niet te groot is. Een vaas verhoog je door er een mooie tak in te zetten. Of zet een klein object op een voetstukje.

Materiaal: Bij materiaal geldt hetzelfde als bij vorm. Maak een mix van allerlei materialen, zoals papier, beton, hout en glas. Of verzamel meerdere accessoires van hetzelfde materiaal.

FAQ: Hoe stijl je een vensterbank met accessoires?

Een vensterbank is een prima plek om accessoires te verzamelen. Verspreid dan niet al je spullen over de breedte van de vensterbank, maar zet een paar mooie items in een hoek.

Maak van een koof een kast

Niemand wordt blij van zichtbaar leidingwerk. Daarom ‘verstopt’ een aannemer de leidingen vaak achter een koof. Maar ja, een koof is ook niet heel fraai. En, je weet wat erachter zit. (Het is net als een puistje op je voorhoofd en er dan een pleister overheen plakken… 😊)

Voor veel opdrachtgevers ontwerpen we er een kast omheen zodat de koof wegvalt. Problem solved!

Ga verstandig om met kleur

Wat veel mensen doen om een ruimte een boost te geven, is één wand in een knalkleur verven. Als de rest van de ruimte wit blijft, heeft dit vaak een averechts effect. De kleur knalt de ruimte in, maar creëert geen rust.

Wil je toch een felle kleur gebruiken, laat deze kleur dan overlopen in een zachtere tint.

Nog mooier is het om te kiezen voor vergrijsde tinten. Heel stijlvol, vinden wij.

Wil je toch liever witte wanden? Wit is prachtig als het wordt aangevuld met mooie warme materialen, zoals linnen, wol en hout.

FAQ: Hoe laat je een schilderij of kunstwerk mooi uitkomen?

Heb je een bijzonder schilderij of kunstwerk dat een prominente plek in je interieur verdient? En is het object nogal heftig van kleur? Pik dan één kleur uit het schilderij en gebruik deze kleur op de wand. Deze accentkleur kun je eventueel ook terug laten komen in bepaalde accessoires, zoals kussens en kaarsen.

Zoek naar verbinding

Wie rust in het interieur wil, zoekt naar verbinding.

Bijvoorbeeld door een groot vloerkleed in de woonkamer te leggen en alle meubels met de voorpoten op het kleed te zetten. Het vloerkleed zorgt ervoor dat alle meubels samen een geheel worden.

Vind je het lastig om een vloerkleed kiezen? Lees dan het artikel ‘Hoe kies je het juiste vloerkleed.’ boordevol praktische tips en mooie voorbeelden.

Wat ook goed werkt om verbinding te creëren is door ergens een vlak achter te plaatsen. Dus schilder een vlak op de muur en plaats binnen dat vlak verschillende fotolijstjes. Of zet een mooie lijst op een tafeltje en plaats een groepje accessoires voor de lijst.

Stem vormen en materialen op elkaar af

Of het nu gaat om meubels, raamdecoratie of accessoires, het is belangrijk om vormen en materialen goed op elkaar af te stemmen.

● Wil je graag linnen vouwgordijnen? Kies dan voor overgordijnen van een ander materiaal.

● Heb je een prachtige leren bank gezien? Zet er dan een fauteuil naast van vilt of wol.

● Ben je verliefd geworden op een bepaalde lamp? Koop dan niet ook de andere lampen uit dezelfde serie, maar combineer verschillende armaturen.

Combineren is te leren. Afkijken mag 😉

FAQ: Hoe combineer je verschillende eetkamerstoelen met elkaar?

Zo leuk, verschillende eetkamerstoelen aan je eettafel. Maar hoe zorg je voor een goede combi? Het allerbelangrijkste is dat je kiest voor stoelen met dezelfde zithoogte. Het is namelijk niet prettig om een paar centimeter hoger of lager te zitten dan je tafelgenoten. (We spreken uit ervaring!)

Let er ook op dat alle rugleuningen even hoog zijn. Daarmee creëer je een rustig beeld. Of verf afwijkende eetkamerstoelen in één kleur.

Laat je een nieuwbouwwoning bouwen?

We ontwerpen met liefde een tijdloos, weldoordacht en stijlvol interieur
waarin je volledig tot rust komt.

Bekijk onze werkwijze!

Final words of wisdom: rust creëren in je interieur
Durf te kiezen. Dat is misschien wel onze belangrijkste tip voor je.

We begonnen deze blog met de opmerking dat de meeste mensen teveel spullen hebben. Kies de meubels en accessoires die je echt mooi vindt of je heel dierbaar zijn. Bewaar de rest op zolder (of maak de kringloopwinkel blij).

Ga je woonwinkelen? Koop dan niet alles wat je mooi vindt. Kijk eerst goed naar je (toekomstige) woning én bepaal wat je echt nodig hebt om een rustgevend interieur te creëren. Ga dan pas op zoek naar nieuwe meubels, vloeren, raamdecoratie en accessoires die perfect passen bij jouw interieur.

Adrianne van Dijken is interieurvormgever. Samen met haar team ontwerpt ze tijdloze, weldoordachte en stijlvolle interieurs op maat in Scandinavische stijl.

➽ Laat jij een nieuwe woning bouwen? Vraag dan direct het e-book ‘Dé valkuilen bij het inrichten van je nieuwbouwwoning’ aan!

Het vloerkleed: de must-have voor elk Scandinavisch interieur Hoe kies je het juiste vloerkleed?

Je hebt het internet afgestruind en tal van woonwinkels bezocht, maar het lukt je niet om het perfecte vloerkleed te vinden. Er is zoveel keuze! We geven je graag een aantal praktische tips om het juiste vloerkleed voor je interieur te kiezen.

Fabula_Underlay_C_72dpi.jpg
foto 3 (muuto outline exclusive WS twill weave campaign).jpg